Home Producten Diensten Partners

Phising neemt hand over hand toe


Systeembeheer ICT Automatisering Amsterdam Misschien heeft u er ook al eens mee te maken gehad, oplichters die u via internet persoonlijke gegevens afhandig proberen te maken. Al een aantal maal zijn pogingen tot phishing bij postbankleden al in het nieuws geweest.
Deze vorm van internetcriminaliteit wordt ook wel phishing genoemd en komt helaas steeds vaker voor.
Maar wat is phishing dan nu precies, hoe herkent u een poging tot phishing en wat kunt u er tegen doen?

Wat is phishing ?

Phishing ("vissen") is een verzamelnaam voor activiteiten die tot doel hebben om persoonlijke gegevens van mensen (van u) te ontfutselen via internet. Deze gegevens (bv creditcard gegevens of toegangscodes voor electronisch bankieren) worden vervolgens gebruikt, met oplichting als uiteidelijk doel.

Phishing is de laatste tijd sterk in opmars. Georganiseerde internationale bendes breiden hun activiteiten uit naar internet. Ook in de vorm van phishingoperaties, en steeds vaker ook in Nederland.

Hoewel het aantal mensen dat op phishing ingaat erg klein is, worden door het aantal en de omvang toch nog genoeg slachtoffers gemaakt. Hierdoor zijn deze phisingoperaties erg lucratief.
De meest voorkomende methode van phishing gaat per e-mail. U ontangt dan een e-mail die van een bekende organisatie lijkt af te komen, bijvoorbeeld van de postbank. Deze mail verzoekt dan om de website van de organisatie te bezoeken en er persoonlijke gegevens achter te laten. Het gaat dan vaak om een vervalste website die er net zo uitziet als de website van de betreffende organisatie. Zelfs het adres in de adresbalk van de browser lijkt gelijk aan die van de origineele website, maar is meestal een subtiele variant. Ook kan het zijn dat de origineele website wordt getoond, maar dan met daarboven een vervalste pop-op waarin dan weer om de persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Alle informatie die op de vervalste website wordt ingetoetst kan dan direct worden misbruikt, bijvoorbeeld voor het doen van uitgaven.

De e-mails worden meestal in grote getalen verstuurd in de hoop dat een deel bij de klanten van de organisatie terecht komt. Klanten die niet door hebben dat het om phishing gaat zijn geneigd om in te gaan op het verzoek. Doordat de phishing mails meestal in grote getale worden verstuurd is het mogelijk dat de mails door spamfilters worden herkent. Het is dus zaak om de spamfilters up to date te houden zodat hier al de eerste schifting kan plaats vinden. In de kolom hiernaast staan een aantal links weermee u met korting beveligings software van McAffe kunt bestellen.

Hoe herkent u phishing ?

  • Een phishing e-mail is vrijwel altijd onpersoonlijk opgesteld. De aanhef luidt "Beste klant", "Beste bedrijfsnaam klant", "Beste gebruiker" of er staat helemaal geen aanhef boven.
  • De meeste gerenommeerde banken, creditcardmaatschappijen an andere legetieme bedrijven zullen u nooit per e-mail om persoonlijke gegevens, wachtwoorden en creditcard gegevens vragen.
  • Phishing e-mails spelen vaak in op uw angst opgelicht te worden of uw account kwijt te raken. Het gaat vaak om "dringende redenen" zo snel mogelijk te reageren, omdat er een beveiligingsprobleem zou zijn, of amdat uw account dreigt te verlopen.
  • Een phishing e-mail wordt in grote getale en ongevraagd verzonden en valt daarmee in de categorie spam. Als u een spam-filter gebruikt wordt de mail waarschijnlijk aangeduid als ongewenste e-mail.

Wat kunt u doen ?

  • Als u denkt dat u e-mail ontvangt of hebt ontvangen van een bedrijf waar u klant bent, maar vermoedt dat het bericht niet echt is, klik dan nooit op de koppeling (link) in dat bericht. U kunt namelijk doorgelinkt worden naar een nepsite. Ook bij spam nooit op de koppeling in het bericht klikken, hiermee kunt u alleen maar aan de verzender(s) duidelijk maken dat het mail account actief is en zal tot meer spam leiden.
  • Indien u persoonlijke gegevens, creditcardgegevens, of andere geveolige informatie verstrekt aan een vertrouwde organisatie, ga dan alrijd na of dit via een beveiligde verbinding gebeurt. Het adres in de adresbalk van uw browser wordt bij een beveiligde verbinding voorafgegaan door https:// in plaats van http:// en rechtsonder in uw browser (eventueel ergens anders) moet een gesloten slotje staan. Klik op het slotje voor meer informatie. Let daarbij op dat het certificaat op naam staat van de organisatie die u bezoekt. Kijk ook wie het certificaat heeft uitgegeven. Onthoud dit voor de volgende keer dat u het controleert.
  • Zorg ervoor dat uw browser, bestuuringssysteem en virusscanner altijd op to date zijn.
  • Installeer een spamfilter of neem eventueel een abonnement op een spamfilter bij uw internetprovider.
  • Controleer de dagafschriften van uw bankrekeningen en uw creditcard

ESET NOD32 Anti virus

Top 5 laatste 24 uurBestel McAfee producten met 20% korting >>


CSA is deelneemer bij de SIDN. De SIDN is de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Zij beheren alle domeinnamen in de .nl zone.

CSA kan ook vele andere domeinnaam extenties voor u verzorgen. Zoals .com .be .org .info .nu en nog vele andere ...
CSA tel: 020 67 11 297    fax: 087 78 47774   info@computerspecialistamstelveen.nl